Otizm Nasıl Anlaşılır?
Otizm Nasıl Anlaşılır? günümüzde otizm tanısı 3 yaşından önce koyulmamaya dikkat edilse de, kimi çocuklarda 1 yaşından önce belirtiler gözlenmeye başlar. Kimi aileler ilk çocuğu olduğundan dolayı normal gelişim sürecini bilinçli şekilde takip edemeyebilir, çocuk anormal belirtiler göstersede fark edemeyebilirler.
Bu aşamada aile sağlığı merkezlerindeki hekimlere ve hemşirelere önemli görevler düşüyor. Bebeğin rutin kontrollerinin yapılmasını, ailelerin bu konuda bilinçlenmelerini ve anormal belirtilerin gözlenmesini yapmaları gerekiyor. Bu sayede erken tanı ve tedavi mümkün olabilir.
Ailelerimiz hangi sıklıkla bebeklerini kontrole götürmelidir?
[caption id="attachment_3308" align="alignleft" width="335"]

Otizm Nasıl Anlaşılır? | İstanbul Duyu Bütünleme[/caption]
Eğer anne ilk kez bebek sahibi oluyorsa 6 aya kadar ayda bir kontrole gitmelidir. Annemiz çocuk bakımı konusunda tecrübeli ise iki ayda bir de gidebilir. 6. aydan sonra 1 yaşını doldurana kadar 3-4 aylık aralıklarla da kontrole devam edilmelidir.
Neden bu kadar sık gidiyoruz peki ?
Çünkü bu aralık bebek gelişiminin en hızlı olduğu ve bebeğin gelişimini en belirgin gözlemleyebileceğimiz dönemdir.
Gelelim asıl konuya: Otizm nasıl anlaşılır?
Diyelimki bilinçli bir anne veya babayız ve bebeğimizin gelişimini titizlikle takip ediyoruz. O zaman biliyoruz ki;
- Bebekler 2-3 aylık dönemlerinde yüksek seslere irkilerek tepki verirler. Gözleri ve başı ile hareketli, ışıklı nesneleri takip edebilirler. Sizi gördüğünde heyecanlandığını farkedebilirsiniz. Tek heceli anlamsız sesler çıkarıp, sesli gülebilirler. Konuşmalara tepki vereblirler. Normal gelişim göstermeyen bebeklerde bunlardan birkaçını gözlemleyemeyiz.
- 4-6 ay arasında objelere ilgi duyar, ellerine alıp ağzına götürürler. Sesin geldiği yöne başlarını çevirebilirler. Yüzü koyun yatırdığımızda sırtüstü dönebilirler. Destekle oturabilir ve başını dik tutabilirler. Mutlu olduğunda güler, oyununu bozarsanız ağlarlar. Kendince konuşmaya çalışabilirler, sosyalleşmeye başlarlar.Kabaca verilen bu gelişim becerilerini desteklemeli, fakat yine birkaçında gecikme görüyorsak müdahele etmeliyiz.
Sonraki süreci daha kabaca maddelersek,
- Çocuğumuz 1 yaşına geldiğinde desteksiz oturmalı, tutunarak ayakta kalabilmeli, doğru şekilde emekleyebilmeli, yardım alarak yürüyebilmeli, 3-4 kelimeyi yerinde kullanabilmeli, basit emirlere uyabilmeli,baş ve işaret parmağı ile küçük cisimleri tutabilmeli, bay bay yaparak elini sallayabilmelidir.
- 18 ayını doldurduğunda bağısız yürüyebilmeli, kendine özgü konuşmaları olmalı, birçok kelimeyi bilinçli olarak kullanabilmeli, 3-4 küpü üst üste dizebilmeli, yemeğini bağımsız yiyebilmeli, kulağını gözünü gösterebilmeli, kalemle basit karalamalar yapabilmelidir. Topu karşısındaki kişiye atabilmeli, yardımla merdivene çıkabilmelidir.
- 2 yaşında artık koşabilmeli, yardımsız merdivene çıkabilmeli,2-3 kelimelik cümleler kurabilmeli, yaklaşık 50 kelimesi olmalı, sen-ben kavramlarını öğrenebilmeli, kitabın sayfalarını tek tek çevirebilmeli, basit nesnelerin isimlerini bilmeli, oyuncaklarlarıyla anlamına uygun oynayabilmeli, neden sorusunu sıklıkla sorabilmelidir.
Burada saymış olduğumuz etkenler aslında gelişimsel açıdan ebeveynlerin kabaca bilgi sahibi olması gereken maddelerdi. 24 aya kadar verilen bu gelişim basamaklarında ciddi gecikmeler görürsek şüphelenebiliriz.
Fakat yanlızca bu maddeleri göz önünde tutarak çocuğumuzun otizmli olduğunu söyleyemeyiz. Bu gelişimsel gecikmenin yanında birtakım davranışlarında eşlik etmesi gerekir. Aşağıdaki
linkten eşlik eden bu davranışlara ulaşabilirsiniz. Eğer bunlar eşlik etmiyorsa ve fakat saydığımız becerilerin belirgin kısmında çocuk akranlarıyla uyumlu gitmiyorsa
GELİŞİM GERİLİĞİ olduğunu söyleyebiliriz.
Bu durumu farkeden ailelerin öncelikle yapması gereken çok zaman kaybetmeden bir çocuk doktoru veya çocuk ve ergen psikiyatristine görünmek olmalıdır.